Roken op het werk!

Roken
0

oktober staat in het teken van Stoptober, samen 28 dagen niet roken. Wanneer je rookt weet je hoe lastig het is om te stoppen, ondanks het lastig is, is het niet onmogelijk. Het stoppen met roken zorgt niet alleen voor een betere gezondheid voor jezelf en je omgeving maar zorgt ook voor een financieel voordeel. Je houdt namelijk meer geld over aan het einde van de maand, tenminste als je het niet uitgeeft aan avondjes stappen, etentjes met vrienden of die ene heerlijke nieuwe parfum voor jezelf.

25% van Nederland rookt!

Omdat zo’n 25% van de Nederlandse bevolking rookt is het niet gek dat er ieder jaar veel aanmeldingen zijn voor stoptober. Wil je ook mee doen? zoek dan eens op google of de appstore naar stoptober, je zult zonder twijfel de website of app tegenkomen.

Nu je weet dat een kwart van de Nederlandse bevolking rookt is het niet gek dat je tijdens je werk ook in aanraking komt met rokers, 1 op de 4 medewerkers rookt namelijk. Los van het feit dat roken ongezond is en een hoop geld kost, vinden werkgevers het vaak ook vervelend dat werknemers roken. Een roker verlaat vaker de werkplek dan een niet roker, en dat zorgt voor een mindere productiviteit. Wanneer alleen roken toegestaan is tijdens pauzes is dit uiteraard niet altijd van toepassing.

Een aantal jaren geleden was het volkomen normaal dat je in een winkelcentrum, op je werkplek of zelfs in een restaurant een sigaret kon opsteken, sinds een aantal jaren is dit niet meer. En vinden we het niet meer dan normaal dat je voor een sigaretje even de rokersruimte in stapt.  In de Arbowet staat zelfs dat dat je werkgever ervoor moet zorgen dat je niet blootgesteld wordt aan de kankerverwekkende stoffen van tabaksrook. Dit betekent dat je niet mag roken op een werk- of pauzeplek, en de werkgever er ook op moet toezien dat dit niet gebeurt.

Rookverbod en rookpauzes

Werkgevers mogen volgens de wet hun werknemers volledig verbieden om rookpauzes te houden onder werktijd. Ook is het mogelijk dat de werkgever het verbied dat werknemers roken op het terrein. In sommige gevallen heeft dit niet alleen met de gezondheid van de overige werknemers te maken maar ook zeker met de veiligheid. Veelal van onze opdrachtgevers zijn gelegen in het Botlek gebied en behoren onder de noemer raffinaderijen, je bent dan op een terrein aanwezig met brandstoffen, gevaarlijke stoffen of licht ontvlambare stoffen… Logisch dat roken hier niet toegestaan is. Ook hebben sommige van onze opdrachtgevers een zero tolerance beleid. Klik hier, voor meer informatie.

Sommige bedrijven hebben ervoor gekozen specifieke plekken aan te wijzen als rookruimten, zo kunnen de werknemers die roken rustig hun sigaret opsteken maar hoeven niet rokende collega’s daar geen last van te hebben. Ben je momenteel aan het werk bij één van onze opdrachtgevers en zijn de regels rondom het roken tijdens werktijd, of de pauze, je niet geheel duidelijk, vraag dit dan na bij één van de collega’s of leidinggevende op locatie.