Tips om werk en privé beter gescheiden te houden

werk en prive
0

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en is dan ook op verschillende manieren te bereiken bellen, sms-en, whatsappen of zelfs via social media. Het heeft een hoop voordelen want als je iemand zijn telefoonnummer niet hebt, kun je hem/ haar wellicht wel bereiken via bijvoorbeeld Facebook. Maar het heeft ook een aantal nadelen dat je altijd en overal te bereiken bent. Vooral als je werk en privé het liefst gescheiden houdt.

Ook wij hebben sociale media zoals Facebook, Instagram en Linked-in, wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, vacatures en andere berichten? Volg ons dan snel!

In het digitale tijdperk waarin we leven komt het regelmatig voor dat klanten, collega’s of bekenden uit je werkomgeving je toevoegen op sociale media.Waar eindigt de werkdag pen begint je privéleven dan precies ?

Altijd en overal te bereiken zijn kan handig zijn, maar gezond is het zeker niet. Normaal kun je op het werk, de dingen van thuis even los laten en thuis de stress van het werk even laten voor wat het is. Neem je je privé situatie mee naar je werk, of je werk mee naar huis wordt het scheiden van deze twee dingen al een stuk moeilijker. Het is dan ook zeer belangrijk dat je, in sommige gevallen, het werk laat voor wat het is en zonder werkstress naar huis gaat. Het is belangrijk om tijd te hebben voor jezelf, partner, kinderen of vrienden en daarnaast genoeg tijd over hebt om leuke dingen te doen.

Thuis

Het is je vast wel eens overkomen je zit, na een lange werkdag, op de bank en je collega belt je om nog iets te vragen over de werkzaamheden of het carpoolen voor morgen. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat niet iedere collega het fijn vind om in zijn/ haar vrije tijd bezig te zijn met het werk. Ook zijn er collega’s die altijd reageren niet alleen op een telefoontje, smsje of appje maar ook op de werkmail.

Heb je liever niet dat je collega’s je na werktijd bellen of berichtjes sturen, mits noodzakelijk, dan kun je dit het beste op een vriendelijke manier aangeven. Dit werkt vaak beter, dan dat je de inkomende telefoontjes of berichtjes van je collega’s niet beantwoordt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je na 20.00 uur geen berichtje’s of telefoontjes meer wenst te ontvangen, mits noodzakelijk. Heb je een zakelijke mail en ga je op vakantie of ben je langere tijd afwezig dan is het handig een out-of-office antwoord met een alternatief contactpersoon en de datum dat je weer terug bent. Zo ben je op deze momenten niet verplicht om te reageren.

Op het werk

Net als dat we het werk regelmatig mee naar huis nemen, nemen we ook thuis regelmatig mee naar het werk. Oei! Er moeten vanavond nog boodschappen gedaan worden, even een lijstje maken, wie haalt vanavond de kinderen op uit de crèche? Een whatsappje of belletje is namelijk al snel gepleegd. Nu vinden veel werkgevers een belangrijk berichtje of telefoontje echt geen probleem, maar probeer het telefoongebruik, op privé gebied, tijdens werktijd zo minimaal mogelijk te houden.