Werken in de kou

koud
0

De zomer is alweer eventjes voorbij maar we hebben nog lang kunnen genieten van de zomerse temperaturen. Ondertussen is het al half oktober en gaan we te maken krijgen met kou, wind, regen en zelfs sneeuw.

Omdat werken in de kou, met sneeuw, regen of wind niet prettig is, geven wij jou graag wat informatie en tips om zonder problemen te kunnen blijven werken.

Naast dat je last van krijgen van zere tenen en handen door de kou is het ook zo dat je bij lage temperaturen minder goed presteert. Het zelfs zo dat  werken in de kou zonder goede bescherming kan leiden tot onderkoeling of zelfs bevriezing. Het is dus belangrijk dat je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Wie lopen het meeste risico?

Omdat bijna 80% van de Nederlandse werknemers nooit/ nauwelijks last heeft van kou op het werk gaat het maar om een klein stukje van de werknemers die rekening met de weersverwachtingen moeten houden. Je loopt gezondheidsrisico’s als je niet de juiste kleding draagt, het is dus belangrijk dat je weet of jij wel/ of geen risico’s loopt. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je;

Wanneer is het te koud om de werkzaamheden uit te voeren?

Net als werken in de zomer, wanneer de temperatuur zeer hoog is, is het werken in enorme kou ook niet verantwoord. Bij temperaturen boven de 15 graden is er geen direct risico, wanneer de temperatuur onder de 15 graden daalt is het belangrijk dat je extra kleding draagt zoals;

 • Een jas
 • Handschoenen
 • Lange werkbroek

Bij een gevoelstemperatuur die onder de -6 komt vinden vele dat werken niet meer verantwoordelijk is. In de bouw mogen de werknemers het werk, bij deze temperaturen, neerleggen.

Koudetoelsag

In bepaalde bedrijfstakken en bij bepaalde beroepen is het niet te voorkomen dat je de werkzaamheden moet uitvoeren in de kou. Wanneer je bijvoorbeeld werkt in koel- en vriescellen ontkom je er niet aan. Ondanks werken in de kou voor sommige dus dagelijkse kost kan zijn geldt ook hier dat je je werk veilig en gezond moet kunnen uitvoeren.

Werkgevers zijn dan ook verplicht maatregelen te treffen zodat de werknemers geen gezondheidsrisico’s oplopen.

In bepaalde branches is dan ook een koudetoeslag afgesproken, dit is om de werknemers enigszins tegemoet te komen.  Dit is een toeslag die je bovenop je loon, als je standaard in zulke koude omstandigheden werkt.

10 Tips voor werken in de kou!

 1. Zorg voor voldoende warmte bronnen.
 2. Probeer voor windschermen of overkappingen te zorgen. (tegen de regen, wind en sneeuw)
 3. Zorg voor een extra paar droge handschoenen en sokken.
 4. Vervang natte kleding, handschoenen of sokken direct voor een droog exemplaar.
 5. Draag warme en isolerende kleding.
 6. Draag bij regen of wind waterdichte kleding.
 7. Draag altijd handschoenen. (wanneer je werkt met machines bestaan er speciale contacthandschoenen)
 8. Pas werkschema’s aan en houd vaker pauze.
 9. Drink warme dranken gedurende de dag en houd pauze in een ruimte net boven kamertemperatuur.
 10. Dek gereedschap, werktuigen en machines af om ijsvorming te voorkomen.