Het salaris: bruto en netto

bruto netto
0

Wanneer je werkt krijg je van je werkgever natuurlijk iedere maand, of in sommige gevallen per 4 weken, loon. En dat is natuurlijk enorm fijn want daar kan je dan weer de nodige dingen van betalen en leuke dingen mee doen.

Wanneer je op je loonstrook kijkt zie je dat er van je brutoloon behoorlijk wat af gaat. Pensioenregeling, belasting of lunchgeld. Het verschilt per persoon hoeveel er precies af gaat, maar iedere werknemer heeft ermee te maken. Het bedrag welke in je contract wordt vastgelegd is het brutoloon. Het bedrag welke je, nadat je een aantal zaken hebt afgedragen, op je rekening krijgt gestort is je nettoloon. Omdat het vaak nogal onduidelijk is hoe dat nou precies zit met het bruto en netto loon doen wij een poging om het uit te leggen. Wil je weten waar je op moet letten als je kijkt naar het bruto- en nettoloon? Lees dan snel verder.

Het verschil tussen het bruto en nettoloon wordt voor het grootste deel bepaald door belastingen, pensioenen en andere aftrekposten.

Belastingen

Het grootste deel, zoals we al vertelde, gaat naar de belastingdienst. Heel vervelend, maar helaas kunnen we daar niets aan veranderen. Hoeveel belasting je betaalt hangt af van hoeveel je verdient. Heb je een hoog salaris betaal je veel belasting, heb je een wat lager salaris betaal je minder. Dit is ingedeeld in schijven op basis van je bruto jaar loon. Ben je benieuwd in welke schaal jij valt? Bekijk dan onderstaande tabel.

Schijf     Belastbaar inkomen                 Percentage
1              t/m € 20.142                                36,55%
2             Van € 20.143 t/m € 33.994       40,85%
3             Van € 33.995 t/m € 68.507     40,85%
4            Meer dan € 68.507                      51,95%
Bron: Belastingdienst

Je betaalt in Nederland in ieder geval 36,55% en dit kan op lopen tot 52% belasting afhankelijk van je bruto jaar inkomen.
Wanneer je bij ons aan de slag gaat en benieuwd bent hoeveel jij aan de belastingdienst moet afdragen kunnen wij dit uiteraard voor je uitrekenen. Wil je proberen of je er zelf uit kan komen? Er zijn op internet verschillende tools te vinden die je helpen met het omzetten van het brutoloon naar het nettoloon.

Pensioen

Veel werknemers geven je de mogelijkheid een pensioen te regelen, dat is heel handig want zo heb jij er geen omkijken naar en zorg je voor een spaarpotje voor later. Daarom is het geen gek idee om je pensioen serieus te nemen, ook al duurt het nog 40 jaar voor je überhaupt mag stoppen met werken. Wanneer je werkgever je pensioen regelt houden ze bij ieder salaris een klein bedrag in, zodat dit in jouw pensioen potje gestopt kan worden.

Overige inhoudingen

Wanneer je gebruik maakt van diensten van je werkgever dan kan het zijn dat je hiervoor moet betalen, dit regelen veel werkgevers via het salaris. Heb je bijvoorbeeld een auto van de zaak, maak je gebruik van de lunchvoorzieningen of heb je een bekeuring gereden? Dit zijn allemaal zaken die vallen onder de overige inhoudingen die afgetrokken kunnen worden van jouw salaris.

Extra vergoedingen

Ook is het mogelijk juist extra vergoedingen te ontvangen, deze worden juist extra uitbetaald bovenop het bruto salaris. Hierbij kan je denken aan reiskostenvergoeding. Dit is trouwens altijd een netto bedrag dat apart op je salarisspecificatie wordt vermeld. Naast dat je dit extra krijgt uitbetaald is er nog meer goed nieuws! Over bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding betaal je GEEN belasting!

Wil je weten welke vergoedingen of extra inhoudingen voor jou gelden? Dan kan je dit navragen bij één van onze collega’s er of wacht je eerste loonstrook eventjes af.