Werken in de zon

werken in zon
0

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat de temperaturen gaan stijgen, ook afgelopen dagen hebben we al te maken gehad met behoorlijk wat zon. Tijdens werkzaamheden in de buitenlucht is dit misschien niet altijd even prettig omdat er beschermende, warme kleding of andere PBM’s gedragen moet worden. Omdat veiligheid bij ons hoog in het vaandel staat schenken we dan ook graag de nodige aandacht aan dit onderwerp. Want ook tijdens werkzaamheden in de zon is het belangrijk maatregelen te treffen.

Warmte

Ons lichaam heeft, om goed te functioneren, een lichaamstemperatuur nodig van 37 graden Celsius. Uiteraard wordt de lichaamstemperatuur beïnvloed door verschillende externe factoren, hierbij kan je denken aan;

– Buitentemperatuur
– Luchtvochtigheid
– Windsnelheid
– Kleding
– Persoonlijke factoren zoals leeftijd, conditie en het eventuele gebruik van medicatie

Risico’s van werken bij hoge temperaturen

Wanneer het iets warmer wordt buiten en het zonnetje weer begint te schijnen is het mogelijk dat je wat last krijgt van comfortklachten. Zelfs is het mogelijk dat de concentratie of motivatie iets wordt beïnvloed bij de werknemers, het zijn vervelende klachten maar zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Hier moet wel rekening gehouden worden met bijvoorbeeld de lichamelijke toestand of leeftijd van de werknemer. Ieder persoon is anders, en daar dient rekening gehouden mee te worden.
Bij extreme warmte is het een ander geval, en kunnen er dan ook klachten ontstaan die wel gezondheidsschade kan veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan;

– Hittekrampen in verschillende lichaamsdelen
– Warmte uitslag door een langdurig natte, zweterige huid
– Hitte- uitputting en hitteberoerte, dit is zeer ernstig en kan leiden tot het onwel worden en beschadigingen in het zenuwstelsel.

Het is dan ook zeer belangrijk bij extreme hitte maatregelen te treffen zodat bovenstaande klachten niet of nauwelijks kunnen ontstaan. Zie je dat een collega zich anders of misschien wel een beetje raar gedraagt tijdens het werken met hoge temperaturen? Twijfel niet maar onderneem actie!

Tips voor veilig en prettig werken bij hoge temperaturen

Lees hieronder snel een aantal tips om klachten zoals bovenstaande te voorkomen.
1. Zorg voor bescherming tegen de warmte, denk hierbij aan het afschermen van de hittebron en het creëren van schaduw.
2. Bij binnenwerkzaamheden is het belangrijk te zorgen voor ventilatie, dit zorgt voor frisse, koele lucht.
3. Pas waar nodig het werktempo aan.
4. Neem voldoende rust in een koele ruimte, dit noemen we het werk- rust schema.
5. Zorg voor goede, soepele, waterdamp- transport kleding, zo zorg je ervoor dat het lichaam minder snel ‘over hit’ raakt.
6. Zorg voor voldoende koele dranken, en drink hiervan voldoende. Uiteraard is het raadzaam jezelf te beschermen tegen de zon met een zonnebrand met hoge factor.